Competitie jeugd algemene informatie

Opstapcompetitie

De teams en wedstrijden

Een team bestaat uit minimaal 3 spelers. Meestal zijn de teams gemengd, maar als dat niet lukt kunnen ook teams meedoen met alleen jongens of alleen meisjes. Per competitiedag speel je met je team 2 enkels en 3 dubbels:

2 keer jongen/ meisjes senkel

3 keer jongens/ meisjes/ mixdubbel

Poules

De Opstapcompetitie wordt ingedeeld naar leeftijdsgroepen.

Groepen en leeftijden

1   leeftijd 15 t/m 18
2  leeftijd van 11 t/m 14, 15
3  leeftijd 8,9 en 10 jaar

Een poule bestaat uit 5-8 teams. Er worden dus bijvoorbeeld 5 thuis- en 5 uitwedstrijden gespeeld per team.

Tegenstanders

Alle teams waar tegen je moet spelen komen van verenigingen uit Twente. Bij een uitwedstrijd hoef je dus nooit ver weg. Het gebied ligt grofweg tussen Ootmarsum – Haaksbergen en Rijssen – Losser.

Het speelseizoen

De Opstapcompetitie loopt van medio oktober tot en met eind februari. Over deze periode worden alle wedstrijden (10 in totaal) gespeeld. De vakanties worden hierbij zo veel mogelijk vrijgehouden. In de periode na de competitie worden er door verschillende verenigingen in de buurt nog uitwisselingstoernooien georganiseerd en natuurlijk het gezamenlijke Eindtoernooi.

Speeltijden

Alle wedstrijden van de Opstapcompetitie worden in het weekend gespeeld. Er zijn verenigingen die op zaterdag spelen en er zijn verenigingen die juist op zondag spelen. Ook de begintijden zijn per vereniging anders.

De thuiswedstrijden worden altijd op zondag gespeeld in de sporthal Hasseler Es. De wedstrijden van de Opstapcompetitie worden altijd in de ochtendronde die om 1100 start ingepland.

Om 5 wedstrijden per keer te spelen is maximaal 3 uur beschikbaar. Meestal wordt er rond de 1.5-2 uur gebruikt.

Regio Jeugd Competitie

De teams en wedstrijden

Een team bestaat uit minimaal 4 spelers; 2 jongens en 2 meisjes. Soms kan het ook zijn dat een team uit alleen jongens of meisjes bestaat, het team speelt dan buiten mededinging mee. Per competitiedag speel je met je team altijd 8 wedstrijden:
2 keer jongensenkel
2 keer meisjesenkel
1 keer jongensdubbel
1 keer meisjesdubbel
2 keer gemengddubbel

Als je dan een team met vier spelers hebt speelt iedere speler drie wedstrijden: een enkel, een dubbel en een gemengddubbel.

Poules

De Regio Jeugd Competitie wordt ingedeeld naar leeftijd. In Regio Oost kennen we de volgende verdeling: U(=under)19, U16 en U13. Oudere spelers mogen niet in een poule meedoen van een lagere leeftijdscategorie, jongere spelers mogen wel in een oudere leeftijdscategorie meedoen als ze het niveau aankunnen.
De grootte van de poules zit tussen de 6 en 8 teams. Met een uit- en thuiswedstrijd zijn er dus tussen de 10 en 14 wedstrijden.
Tegenstanders
Alle teams waar tegen je moet spelen komen van verenigingen uit Regio Oost; de provincie Overijssel + Achterhoek. Bij het samenstellen van de poules wordt echter wel rekening gehouden met reisafstanden, waardoor in de praktijk de tegenstanders uit Twente komen. Bij een uitwedstrijd hoef je dus nooit ver weg. Het gebied ligt grofweg tussen Ootmarsum – Haaksbergen en Rijssen – Losser.

Het speelseizoen

De Regio Jeugd Competitie loopt van medio september tot en met eind februari. Over deze periode worden alle wedstrijden (10 tot 14 in totaal) gespeeld. De vakanties worden hierbij zo veel mogelijk vrijgehouden.

Speeltijden

Alle wedstrijden van de Regio Jeugd Competitie worden in het weekend gespeeld. Er zijn verenigingen die op zaterdag spelen en er zijn verenigingen die juist op zondag spelen. Ook de begintijden zijn per vereniging anders.
De thuiswedstrijden worden altijd op zondag gespeeld in de sporthal Hasseler Es. ELO United heeft meer dan 10 teams die competitie spelen. Er zijn daarom teams die beginnen om 1100 en teams die om 1400 beginnen. Ook de jeugdteams zijn verdeeld over de ochtend en de middag.
Om 8 wedstrijden per keer te spelen is maximaal 3 uur beschikbaar. Meestal wordt er rond de 2½ uur gebruikt.

Algemene informatie rond de competitie

Clubkleding

Jullie hebben allemaal al een clubshirt. Als je competitie speelt ben je ook verplicht dit shirt te gebruiken. Naast het shirt hoort er bij het tenue ook een donkerblauwe korte broek of rokje. Dit moet zelf aangeschaft worden.

Begeleiding

Bij de thuiswedstrijden is er altijd een jeugdbegeleider aanwezig. Dit kan een trainer of begeleider zijn of iemand van het Jeugdbestuur. De jeugdbegeleider is het aanspreekpunt in de zaal en kan helpen bij het coachen tijdens een wedstrijd.
Bij een uitwedstrijd gaat er vanuit de vereniging geen begeleider mee. Er zijn namelijk veel meer teams op die verschillende plaatsten moeten spelen, dan er vrijwilligers zijn om mee te gaan. Als aanspreekpunt wordt tijdens uitwedstrijden een beroep gedaan op de ouders.

Vervoer uitwedstrijden

Het vervoer naar uitwedstrijden en de begeleiding aldaar wordt verzorgt door een van de ouders. Er wordt altijd voordat de competitie begint een schema gemaakt zodat iedereen weet wanneer het zijn of haar beurt is mee te gaan met het team van zoon of dochter. Iedere ouder rijdt maximaal 2 keer per seizoen. Als ouders op eigen gelegenheid vaker mee willen kan dat natuurlijk.

Contactgegevens competitieleider

Vanuit de vereniging is de competitieleider het aanspreekpunt voor alles wat er met de competitie te maken heeft; teams, planning van de wedstrijden en alle informatie naar de spelers en ouders. Het komende seizoen is Bart Ijzereef de competitieleider voor de jeugdcompetitie. Voor alle vragen en/of opmerkingen kun je bij hem terecht via jeugdcompetitieleider@elo-united.nl of 06-24558004