Competitie jeugd algemene informatie

Twee soorten competitie

Jeugdleden kunnen kiezen uit twee verschillende soorten competitie: de Opstapcompetitie en de Regio Jeugd Competitie.

De Opstapcompetitie is een competitievorm helemaal gericht op spelers die voor het eerst competitie gaan spelen. Doordat alle deelnemers voor het eerst wedstrijden gaan spelen ligt het niveau ook veel dichter bij elkaar dan we dat in de reguliere competitie soms zien.
In veel opzichten lijkt de Opstapcompetitie wel op de reguliere jeugdcompetitie. Zo speel je als team zowel uit- als thuiswedstrijden, doen veelal dezelfde verenigingen mee en worden zo veel mogelijk de standaard spelregels van badminton gebruikt. Er zijn ook veel dingen juist anders om spelers vertrouwd te maken met het spelen van wedstrijden. De opstapcompetitie moet juist zo laagdrempelig mogelijk zijn. Zo is het aantal wedstrijden en partijen minder en komen de tegenstander allemaal direct uit de buurt. Aan het einde van het seizoen wordt de Opstapcompetitie met alle deelnemers afgesloten met een Eindtoernooi.

De Regio Jeugd Competitie is onderdeel van het wedstrijdaanbod vanuit Badminton Nederland. Hoewel deze vorm van competitie per regio wordt gespeeld, is de opzet landelijk aan dezelfde regels gebonden. De Regio Jeugd Competitie is onderverdeeld in de leeftijdsklassen U(=under)19, U17, U15, U13 en U11 waarbij de betere spelers vaak in een leeftijdsklasse hoger spelen. Omdat de Regio Jeugd Competitie in leeftijdsgroepen wordt gespeeld vindt er geen promotie/degradatie plaats. De kampioenen per poule mogen aan het einde van het seizoen deelnemen aan de Regionale Team Kampioenschappen, wat de voorronde is voor het NK Regioteams dat ieder jaar in juni wordt gehouden.
We gaan nu wat meer in detail in op de verschillende competities.

Opstapcompetitie

De teams en wedstrijden
Een team bestaat uit minimaal 4 spelers. Meestal zijn de teams gemengd, maar als dat niet lukt kunnen ook teams meedoen met alleen jongens of alleen meisjes. Per competitiedag speel je met je team 5 of 8 wedstrijden afhankelijk van de leeftijdsgroep:
1 (of 2) keer jongensenkel
1 (of 2) keer meisjesenkel
1 keer jongensdubbel
1 keer meisjesdubbel
1 (of 2) keer gemengddubbel
Als je dan een team met vier spelers hebt speelt iedere speler twee wedstrijden: een enkel, een dubbel en/of een gemengddubbel.
Poules
De Opstapcompetitie wordt ingedeeld naar leeftijdsgroepen.

GroepLeeftijdAantal partijen per wedstrijd 
115, 16, 17, 18 jaar8
211, 12, 13, 14 jaar8
39, 10 jaar8
46, 7, 8 jaar5 (8)

Alle teams waar tegen je moet spelen komen van verenigingen uit Twente. Bij een uitwedstrijd hoef je dus nooit ver weg. Het gebied ligt grofweg tussen Ootmarsum – Haaksbergen en Rijssen – Losser.

Het speelseizoen
De Opstapcompetitie loopt van medio november tot en met eind februari. Over deze periode worden alle wedstrijden (10 in totaal) gespeeld. De vakanties worden hierbij zo veel mogelijk vrijgehouden. In de periode na de competitie worden er door verschillende verenigingen in de buurt nog uitwisselingstoernooien georganiseerd en natuurlijk het gezamenlijke Eindtoernooi.

Speeltijden
Alle wedstrijden van de Opstapcompetitie worden in het weekend gespeeld. Er zijn verenigingen die op zaterdag spelen en er zijn verenigingen die juist op zondag spelen. Ook de begintijden zijn per vereniging anders.
De thuiswedstrijden worden altijd op zondag gespeeld in de sporthal Hasseler Es. De wedstrijden van de Opstapcompetitie worden altijd in de ochtendronde die om 11.00 start ingepland.
Om 8 wedstrijden per keer te spelen is maximaal 3 uur beschikbaar. Meestal wordt er rond de 2½ uur gebruikt. Bij de jongste groep waar in principe 5 partijen worden gespeeld is dus minder tijd nog.

Regio Jeugd Competitie

De teams en wedstrijden
Een team bestaat uit minimaal 4 spelers; 2 jongens en 2 meisjes. Soms kan het ook zijn dat een team uit alleen jongens of meisjes bestaat, het team speelt dan buiten mededinging mee. Per competitiedag speel je met je team altijd 8 wedstrijden:
2 keer jongensenkel
2 keer meisjesenkel
1 keer jongensdubbel
1 keer meisjesdubbel
2 keer gemengddubbel
Als je dan een team met vier spelers hebt speelt iedere speler drie wedstrijden: een enkel, een dubbel en een gemengddubbel.

Poules
De Regio Jeugd Competitie wordt ingedeeld naar leeftijd. In Regio Oost kennen we de volgende verdeling: U(=under)19, U17, U15, U13 en U11. Oudere spelers mogen niet in een poule meedoen van een lagere leeftijdscategorie, jongere spelers mogen wel in een oudere leeftijdscategorie meedoen als ze het niveau aankunnen. De grootte van de poules zit tussen de 6 en 8 teams. Met een uit- en thuiswedstrijd zijn er dus tussen de 10 en 14 wedstrijden.

Tegenstanders
Alle teams waar tegen je moet spelen komen van verenigingen uit Regio Oost; de provincie Overijssel + Achterhoek. Bij het samenstellen van de poules wordt echter wel rekening gehouden met reisafstanden, waardoor in de praktijk de tegenstanders uit Twente komen. Bij een uitwedstrijd hoef je dus nooit ver weg. Het gebied ligt grofweg tussen Ootmarsum – Haaksbergen en Rijssen – Losser.

Het speelseizoen
De Regio Jeugd Competitie loopt van medio september tot en met eind februari. Over deze periode worden alle wedstrijden (10 tot 14 in totaal) gespeeld. De vakanties worden hierbij zo veel mogelijk vrijgehouden.

Speeltijden
Alle wedstrijden van de Regio Jeugd Competitie worden in het weekend gespeeld. Er zijn verenigingen die op zaterdag spelen en er zijn verenigingen die juist op zondag spelen. Ook de begintijden zijn per vereniging anders.
De thuiswedstrijden worden altijd op zondag gespeeld in de sporthal Hasseler Es. ELO United heeft meer dan 20 teams die competitie spelen. Er zijn daarom teams die beginnen om 1100 en teams die om 1400 beginnen. Ook de jeugdteams zijn verdeeld over de ochtend en de middag.
Om 8 wedstrijden per keer te spelen is maximaal 3 uur beschikbaar. Meestal wordt er rond de 2½ uur gebruikt.

Algemene informatie rond de competitie

Clubkleding
Jullie hebben allemaal al een clubshirt. Als je competitie speelt ben je ook verplicht dit shirt te gebruiken. Naast het shirt hoort er bij het tenue ook een donkerblauwe korte broek of rokje. Dit moet zelf aangeschaft worden.
Begeleiding
Bij de thuiswedstrijden is er altijd een jeugdbegeleider aanwezig. Dit kan een trainer of begeleider zijn of iemand van het Jeugdbestuur. De jeugdbegeleider is het aanspreekpunt in de zaal en kan helpen bij het coachen tijdens een wedstrijd.
Bij een uitwedstrijd gaat er vanuit de vereniging geen begeleider mee. Er zijn namelijk veel meer teams op die verschillende plaatsten moeten spelen, dan er vrijwilligers zijn om mee te gaan. Als aanspreekpunt wordt tijdens uitwedstrijden een beroep gedaan op de ouders.
Vervoer uitwedstrijden
Het vervoer naar uitwedstrijden en de begeleiding aldaar wordt verzorgt door een van de ouders. Er wordt altijd voordat de competitie begint een schema gemaakt zodat iedereen weet wanneer het zijn of haar beurt is mee te gaan met het team van zoon of dochter. Iedere ouder rijdt maximaal 2 keer per seizoen. Als ouders op eigen gelegenheid vaker mee willen kan dat natuurlijk.
Lage of geen extra kosten !!!
Meedoen aan de jeugdcompetitie is vooral erg leuk en leerzaam. Wat je op de training leert, kun je nu laten zien. Daarbij ontmoet je ook nog eens een heleboel leeftijdsgenoten van andere verenigingen. Om het spelen van competitie zo veel mogelijk aan te moedigen wordt de extra bijdrage zo laag mogelijk gehouden. Voor deelname aan de Regio Jeugdcompetitie wordt € 6,00 per seizoen in rekening gebracht. Dit gebeurt via de bondsbijdrage. Voor deelname aan de Opstapcompetitie worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Contactgegevens competitieleider

Vanuit de vereniging is de competitieleider het aanspreekpunt voor alles wat er met de competitie te maken heeft; teams, planning van de wedstrijden en alle informatie naar de spelers en ouders. Het komende seizoen is Paul Hilgerink de competitieleider voor de jeugdcompetitie. Voor alle vragen en/of opmerkingen kun je bij hem terecht via paul.h72@gmail.com of 074 – 277 05 52.