Competitie jeugd algemene informatie

Nieuwe jeugdcompetitie 2023-2024

Opzet jeugdcompetitie – Competitiecategorieën
In de jeugdcompetitie wordt er gespeeld in de categorieën Brons (U9), Zilver (U11), Goud (U13), D, C, B en A (D, C, B en A vanaf U15).
In de huidige regio jeugdcompetities, die zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën, zijn er grote niveauverschillen. Met de nieuwe categorieën beogen wij de niveauverschillen binnen een competitie te verkleinen en hierdoor spannendere wedstrijden te creëren.

Toelichting op de categorieën:

Brons (U9)
In categorie brons zal geen competitie gespeeld worden. Er worden FUNdagen georganiseerd in clusters van verenigingen. Kinderen hebben tijdens het seizoen idealiter 6 mogelijkheden om deel te nemen aan een FUNdag. Er worden geen rankings bijgehouden, deelname is leidend.

Zilver (U11)
In deze categorie zijn er minder wedstrijden en meer relatieve speelminuten ten opzichte van de huidige jeugdcompetities, om het plezier te verhogen. In dit format spelen kinderen 3 van de 6 partijen in plaats van 3 van de 8 partijen. In deze categorie worden altijd twee games tot 11 gespeeld (uitloop naar 15 bij geen 2 punten verschil). Het kan dus ook een keer gelijkspel worden. Teams hoeven maar uit 3 spelers te bestaan en mogen genderneutraal zijn. Daarnaast wordt er gespeeld met een aangepast veld (eerste achterlijn geldt als achterlijn). In deze categorie wordt met een nylon shuttle gespeeld.

Goud (U13)
In deze categorie zijn er minder wedstrijden en meer relatieve speelminuten ten opzichte van de huidige jeugdcompetities, om het plezier te verhogen. In dit format spelen kinderen 3 van de 6 partijen in plaats van 3 van de 8 partijen. In deze categorie wordt een best of 3 tot 15 punten gespeeld (met uitloop tot 21 bij geen 2 punten verschil). Teams hoeven maar uit 3 spelers te bestaan en mogen genderneutraal zijn. In deze categorie worden de standaard afmetingen van een badmintonveld gebruikt. In deze categorie wordt met een nylon shuttle gespeeld.

D (U15 t/m U19)
In deze categorie zijn er minder wedstrijden en meer relatieve speelminuten ten opzichte van de huidige jeugdcompetities, om het plezier te verhogen. In dit format spelen kinderen 3 van de 6 partijen in plaats van 3 van de 8 partijen met het normale score systeem. Teams hoeven maar uit 3 spelers te bestaan en mogen genderneutraal zijn. In deze categorie wordt met een nylon shuttle gespeeld.

C (U15 t/m U19)
In deze categorie zijn er 8 partijen per wedstrijd waardoor een team uit minimaal 4 spelers moet bestaan. Wel mag een team genderneutraal zijn waardoor er meer mogelijkheden zijn
om een team te vormen. In deze categorie wordt met een nylon shuttle gespeeld.

B (U15 t/m U19)
In deze categorie is de competitie in de vorm zoals gebruikelijk bij de senioren. Er zijn 8 partijen per wedstrijd waardoor een team uit minimaal 4 spelers moet bestaan. De teams zijn in deze categorie genderneutraal waardoor er meer mogelijkheden zijn om een team te vormen. In deze categorie wordt met een veren en nylon shuttle gespeeld. Bij de indeling worden de teams die aangeven met veren shuttles te spelen bij elkaar ingedeeld en de teams de aangeven met nylon shuttles te spelen bij elkaar ingedeeld.

A (U15 t/m U19)
In deze categorie is de competitie in de vorm zoals gebruikelijk bij de senioren. Op deze manier werken we aan een laagdrempelige overstap richting de senioren. Er wordt in deze categorie met een veren shuttle gespeeld.

Competitiestructuur

In de categorieën waar 6 partijen worden gespeeld (Zilver, Goud & D) worden 3 singels en 3 dubbels gespeeld. In de categorieën waar 8 partijen worden gespeeld (C, B & A) worden 4 singels en 4 dubbels gespeeld. Bij categorie A worden dezelfde partijen gespeeld als in de senioren competitie (MD, VD, ME1, ME2, VE1, VE2, GD1 & GD2) aangezien deze categorie geen genderneutrale teams heeft.

In Fase 1 wordt een halve competitie gespeeld met maximaal 8 teams per afdeling. Ieder team speelt eenmaal tegen elk ander team in de afdeling. Dit is hetzij een thuiswedstrijd, hetzij een uitwedstrijd. Aan het eind van Fase 1 wordt per afdeling de ranglijst opgemaakt conform Hoofdstuk III van het Competitiereglement. De eindranglijsten van fase 1 zijn bepalend voor de indeling van de teams in fase 2.
In Fase 2 wordt een hele competitie gespeeld met maximaal 4 teams. De teams spelen tweemaal tegen elkaar, eenmaal uit en eenmaal thuis.

Tegenstanders

Bijna alle teams waar tegen je moet spelen komen van verenigingen uit Twente of de Achterhoek. Soms moet je iets verder weg bij een uitwedstrijd.

Speeltijden

Alle wedstrijden van de jeugdcompetitie worden in het weekend gespeeld. Er zijn verenigingen die op zaterdag spelen en er zijn verenigingen die  op zondag spelen. Ook de begintijden zijn per vereniging anders.

De thuiswedstrijden worden altijd op zondag gespeeld in de sporthal Hasseler Es. De wedstrijden van de jeugdcompetitie worden bijna altijd in de ochtendronde die om 1100 start ingepland.

Om de wedstrijden te spelen is maximaal 3 uur beschikbaar. Meestal wordt er rond de 1.5-2 uur gebruikt.

Het speelseizoen

Fase 1 van de Jeugd Competitie loopt van medio september tot en met november. In deze periode worden ongeveer 7 wedstrijden  gespeeld. Na fase 1 worden de poules opnieuw ingedeeld (op sterkte) en worden nogmaals ongeveer 6 wedstrijden gespeeld. Dit loopt tot en met maart (ongeveer). De vakanties worden hierbij zo veel mogelijk vrijgehouden.

Algemene informatie rond de competitie

Clubkleding

Heb je al een clubshirt? Als je competitie speelt ben je verplicht dit shirt te gebruiken tijdens de wedstrijden. Naast het shirt hoort er bij het tenue ook een donkerblauwe korte broek of rokje. Dit moet zelf aangeschaft worden.
Heb je nog geen clubshirt? Stuur dan even een mailtje naar info@elo-united.nl.

Begeleiding

Bij de thuiswedstrijden is er altijd een jeugdbegeleider aanwezig. Dit kan een trainer of begeleider zijn of iemand van het Jeugdbestuur. De jeugdbegeleider is het aanspreekpunt in de zaal en kan helpen bij het coachen tijdens een wedstrijd.
Bij een uitwedstrijd gaat er vanuit de vereniging geen begeleider mee. Er zijn namelijk veel meer teams op die verschillende plaatsten moeten spelen, dan er vrijwilligers zijn om mee te gaan. Als aanspreekpunt wordt tijdens uitwedstrijden een beroep gedaan op de ouders.

Vervoer uitwedstrijden

Het vervoer naar uitwedstrijden en de begeleiding aldaar wordt verzorgt door een van de ouders. Er wordt altijd voordat de competitie begint een schema gemaakt zodat iedereen weet wanneer het zijn of haar beurt is mee te gaan met het team van zoon of dochter. Iedere ouder rijdt maximaal 2 keer per seizoen. Als ouders op eigen gelegenheid vaker mee willen kan dat natuurlijk.

Contactgegevens competitieleider

Vanuit de vereniging is de competitieleider het aanspreekpunt voor alles wat er met de competitie te maken heeft; teams, planning van de wedstrijden en alle informatie naar de spelers en ouders. Het komende seizoen is Bart IJzereef de competitieleider voor de jeugdcompetitie. Voor alle vragen en/of opmerkingen kun je bij hem terecht via jeugdcompetitieleider@elo-united.nl of 06-24558004